Melden werkt!
We gaan zorgvuldig met iedere melding aan de slag. Wanneer de uiting waarover gemeld is nog steeds online staat, beoordelen we of deze strafbaar is op basis van Artikel 137c t/m 137e van het Wetboek van Strafrecht. Lijkt de uiting inderdaad strafbaar, dan nemen we contact op met de beheerder van de betreffende website met het verzoek om de uiting te verwijderen. Wanneer dit niet gebeurt kan Meld.Online Discriminatie overgaan tot een aangifte bij het Openbaar Ministerie (OM). Het OM kan een strafrechtelijk onderzoek starten naar aanleiding van ons aangiftedossier.
Succes!
Zo hebben we, met hulp van onze melders, al vele strafbare online uitingen laten verwijderen. We werken samen met onder meer belangengroepen, overheidsinstanties en antidiscriminatievoorzieningen (ADV). We nemen elke melding serieus, want iedere discriminerende of haatzaaiende uiting die we samen kunnen aanpakken, maakt het internet weer een stukje veiliger.
Zie hier onze
succesverhalen:
Casus 'Persoonlijke belediging'
In mei is er een doorbraak gekomen op het behandelen van meldingen die betrekking hebben tot reacties op TikTok. De laatste tijd was er op het platform een trend zichtbaar, waarin mensen tussen aparte tekens allerlei uitingen en verwensingen konden maken zonder dat dat gevolgen zou hebben.TikTok hanteert een streng moderatiebeleid waar discriminatie en belediging niet in thuis hoort. Door een reactie tussen de tekens te zetten, herkende het platform niet wat er in de reacties stond. Daar is nu verandering in gekomen.Vorige week is er een reactie verwijderd onder een TikTok-video, waarin een persoon van kleur persoonlijk werd beledigd voor katoenplukker en aap. Daarnaast werd er in de reactie gescholden met ziektes. Dankzij de melding bij MOD is er een verwijderverzoek ingediend bij TikTok en is de reactie verwijderd.
Casus 'Belediging groep'
Op 6 mei is er een reactie verwijderd op de Friese site Waldnet.nl. In een reactie onder een nieuwsbericht werd de Islamitische bevolking beledigd. Zo werden ze weggezet als zandratten die zich hadden omringd met luxe artikelen. Daarnaast werd er gesteld dat ze de Nederlandse bevolking verachten en bespuwen. Buiten de discriminerende beledigingen tegen deze bevolkingsgroep, werd er ook aangezet tot geweld. Zo werd er opgeroepen om de hersenen te breken van de Islamtische bevolking in Nederland.Naast de reactie is ook het account van de website verwijderd.
Casus 'Seksuele gerichtheid'
Het recensieplatform Tripadvisor heeft eind maart op het verzoek van Meld.Online Discriminatie (MOD) een review verwijderd over de Pride Amsterdam. In de review werd de Pride neergezet als een "varende freakshow vol met woke-idioten". Bij deze belediging bleef het niet bij. De deelnemers aan de Pride werden "poepstampers" genoemd en door de persoon werd er gesteld dat er "meer gekken buiten het gesticht leven dan erin".Deze review is een extreem voorbeeld van discriminatie jegens homoseksuelen en queers. Gedurende de Pride maand wordt deze bevolkingsgroep stelselmatig gediscrimineerd op het internet. Tripadvisor heeft gehoor gegeven aan het verzoek van MOD en de review van de website gehaald.
Casus 'belediging groep'
Onlangs is er op verzoek van Meld.Online Discriminatie (MOD) een reactie op YouTube verwijderd die betrekking had op groepsbelediging. In de uiting werd het hebben van geslachtsgemeenschap met de Islamitische bevolking weggezet als neerbuigend. Andere mensen zouden 'krijgen wat ze verdienen', wanneer ze geslachtsgemeenschap met deze bevolkingsgroep zouden hebben.Het verwijderverzoek is door YouTube gehonoreerd. Inmiddels is de video waaronder de reactie stond ook verwijderd.
Casus 'Holocaustontkenning'
In het eerste kwartaal van 2025 hebben wij meerdere meldingen ontvangen die te maken hadden met de Holocaustontkenning op TikTok. Deze werden geplaatst onder een TikTok-video van 'The Charlie Kirk Show', waarin Charlie Kirk de discussie aangaat met mensen over politiek gevoelige onderwerpen op Universitaire campussen. Charlie Kirk is een Amerikaanse politieke activist.In de commentsectie stonden meerdere reacties (waaronder uit Nederland) waarin het aantal Joodse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog in twijfel werd getrokken. Oplettende kijkers zagen de uitingen en hebben deze doorgegeven aan MOD. Dankzij deze meldingen hebben we verwijderverzoeken gedaan, waarvan er meerdere zijn gehonoreerd.
Casus 'Herkomst'
Eind januari is er een Tweet op X verwijderd waarin een persoon mensen van kleur wegzette als stereotype dader. De persoon had een screenshot gemaakt van een reclame-uiting van een overheidscampagne waarop een dame van kleur was te zien. De persoon in kwestie berichtte dat mensen van kleur gezien moeten worden gezien als de dader van incidenten op straat en in plaats van het slachtoffer.Dankzij een alerte melder hebben wij een verwijderverzoek ingediend bij het platform X. Dit verzoek is gehonoreerd en van X verwijderd.
Casus 'Holocaustontkenning'
Begin januari zijn er op X meerdere uitingen van een account verwijderd. De persoon plaatste in meerdere uitingen verschillende afbeeldingen over de Tweede Wereldoorlog. In de afbeeldingen waren diverse uitingen te zien die te maken hadden met het ontkennen van de Holocaust. Sommige feiten werden verdraaid tot onwaarheden. Sinds 1 oktober is het, volgens artikel 137c van het Wetboek van Strafrecht, strafbaar om de Holocaust te ontkennen of te bagatelliseren. Mede daarom zijn de uitingen snel van X gehaald.
Casus 'Herkomst'
Onlangs is er een tweet verwijderd op het platform X op basis van herkomst. De persoon stelde in zijn bericht dat Marokkanen gezien konden worden als een rattenplaag. Daarnaast dehumaniseerde hij deze bevolkingsgroep door ze niet als mensen te erkennen.Online discriminatie op basis van herkomst is bij de wet verboden. Dankzij een oplettende melder hebben we snel kunnen handelen en een verwijderverzoek ingediend bij X. De uiting is dan ook succesvol van het internet gehaald.