Melden werkt!
We gaan zorgvuldig met iedere melding aan de slag. Wanneer de uiting waarover gemeld is nog steeds online staat, beoordelen we of deze strafbaar is op basis van Artikel 137c t/m 137e van het Wetboek van Strafrecht. Lijkt de uiting inderdaad strafbaar, dan nemen we contact op met de beheerder van de betreffende website met het verzoek om de uiting te verwijderen. Wanneer dit niet gebeurt kan Meld.Online Discriminatie overgaan tot een aangifte bij het Openbaar Ministerie (OM). Het OM kan een strafrechtelijk onderzoek starten naar aanleiding van ons aangiftedossier.
Succes!
Zo hebben we, met hulp van onze melders, al vele strafbare online uitingen laten verwijderen. We werken samen met onder meer belangengroepen, overheidsinstanties en antidiscriminatievoorzieningen (ADV). We nemen elke melding serieus, want iedere discriminerende of haatzaaiende uiting die we samen kunnen aanpakken, maakt het internet weer een stukje veiliger.
Zie hier onze
succesverhalen:
Casus 'belediging groep'
Onlangs is er op verzoek van Meld.Online Discriminatie (MOD) een reactie op YouTube verwijderd die betrekking had op groepsbelediging. In de uiting werd het hebben van geslachtsgemeenschap met de Islamitische bevolking weggezet als neerbuigend. Andere mensen zouden 'krijgen wat ze verdienen', wanneer ze geslachtsgemeenschap met deze bevolkingsgroep zouden hebben.Het verwijderverzoek is door YouTube gehonoreerd. Inmiddels is de video waaronder de reactie stond ook verwijderd.
Casus 'Holocaustontkenning'
In het eerste kwartaal van 2025 hebben wij meerdere meldingen ontvangen die te maken hadden met de Holocaustontkenning op TikTok. Deze werden geplaatst onder een TikTok-video van 'The Charlie Kirk Show', waarin Charlie Kirk de discussie aangaat met mensen over politiek gevoelige onderwerpen op Universitaire campussen. Charlie Kirk is een Amerikaanse politieke activist.In de commentsectie stonden meerdere reacties (waaronder uit Nederland) waarin het aantal Joodse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog in twijfel werd getrokken. Oplettende kijkers zagen de uitingen en hebben deze doorgegeven aan MOD. Dankzij deze meldingen hebben we verwijderverzoeken gedaan, waarvan er meerdere zijn gehonoreerd.
Casus 'Herkomst'
Eind januari is er een Tweet op X verwijderd waarin een persoon mensen van kleur wegzette als stereotype dader. De persoon had een screenshot gemaakt van een reclame-uiting van een overheidscampagne waarop een dame van kleur was te zien. De persoon in kwestie berichtte dat mensen van kleur gezien moeten worden gezien als de dader van incidenten op straat en in plaats van het slachtoffer.Dankzij een alerte melder hebben wij een verwijderverzoek ingediend bij het platform X. Dit verzoek is gehonoreerd en van X verwijderd.
Casus 'Holocaustontkenning'
Begin januari zijn er op X meerdere uitingen van een account verwijderd. De persoon plaatste in meerdere uitingen verschillende afbeeldingen over de Tweede Wereldoorlog. In de afbeeldingen waren diverse uitingen te zien die te maken hadden met het ontkennen van de Holocaust. Sommige feiten werden verdraaid tot onwaarheden. Sinds 1 oktober is het, volgens artikel 137c van het Wetboek van Strafrecht, strafbaar om de Holocaust te ontkennen of te bagatelliseren. Mede daarom zijn de uitingen snel van X gehaald.
Casus 'Herkomst'
Onlangs is er een tweet verwijderd op het platform X op basis van herkomst. De persoon stelde in zijn bericht dat Marokkanen gezien konden worden als een rattenplaag. Daarnaast dehumaniseerde hij deze bevolkingsgroep door ze niet als mensen te erkennen.Online discriminatie op basis van herkomst is bij de wet verboden. Dankzij een oplettende melder hebben we snel kunnen handelen en een verwijderverzoek ingediend bij X. De uiting is dan ook succesvol van het internet gehaald.
Casus 'Vluchtelingen'
Het platform X heeft onlangs een verzoek van Meld.Online Discriminatie (MOD) gehonoreerd. MOD zag een uiting op het platform voorbij komen, waarin een persoon een oproep deed om vluchtelingen in ons land uit te fluiten. Indien het uitfluiten richting deze groep mensen niet werkte, roep de persoon op om iedere vluchteling persoonlijk aan te vallen.Dit soort uitingen vallen onder de categorie haatzaaien. Iets wat je ook bij MOD kunt melden. MOD zoekt zelf actief naar discriminerende en haatzaaiende uitingen. Maar we kunnen dit niet alleen. We verzoeken mensen melding te maken van uitingen die niet door de beugel kunnen. Zo houden we het net voor iedereen.
Casus 'Antisemitisme'
Onlangs is er een bericht op het platform X verwijderd waarin een Joods persoon werd afgebeeld als de duivel. Het account refereerde aan hoe hij de duivel als kind zag en hoe de duivel er hedendaags uitziet. Bij de hedendaagse duivel werd de Joodse persoon afgebeeld.Sinds de wetswijziging op 1 oktober wil Meld.Online Discriminatie nog sneller optreden tegen antisemitische uitingen op het internet. Dankzij een alerte melder heeft MOD een verwijderverzoek kunnen indienen bij X. Dit verzoek is gehonoreerd.
Casus 'Belediging godsdienst'
Mensen discrimineren op basis van godsdienst. Dat is bij de wet verboden. Toch vond iemand het nodig om mensen met een Islamitische achtergrond te dehumaniseren. Hij vond dat dit geen mensen waren. Op het verzoek van een alerte melder heeft MOD een verwijderverzoek ingediend op het platform X. Dit verzoek is gehonoreerd door het platform en de uiting is verwijderd