Meld nu

Hoe werkt het?

 

Het internet is een plek van en voor iedereen. Je mag er zijn wie je wil en kan er je mening geven. Toch zit daar een grens aan. Wanneer iemand uitingen plaatst die (onnodig) kwetsend zijn voor groepen in onze samenleving, kan er sprake zijn van online discriminatie. En dit is bij de wet verboden.

Zie je een tekst, afbeelding of video waarmee volgens jou een groep gediscrimineerd wordt? Laat het er niet bij zitten en meld het bij Meld.Online Discriminatie, het meldpunt dat is opgericht ter bestrijding van online discriminatie in Nederland. Benieuwd hoe het meldproces verloopt? Bekijk dan ons stappenplan hieronder:

Stap 1.

Je ziet een discriminerende uiting online staan. Dit kan bijvoorbeeld op een website, forum of social media (X, Threads, Instagram, Tiktok, Snapchat of Facebook) zijn.

Stap 3.

Onze juridisch medewerkers beoordelen de melding op strafbaarheid. Wordt de melding als niet strafbaar beoordeeld? Dan geven wij jou een terugkoppeling.

Stap 2.

Je maakt een melding van deze uiting eenvouding via het online meldformulier bij ons meldpunt. In een paar stappen help jij het net voor iedereen!

Stap 4.

Wordt de melding wel als strafbaar beoordeeld, dan stuurt het meldpunt een verwijderverzoek naar de moderator of websitebeheerder. De uiting wordt verwijderd en je ontvangt hierover een terugkoppeling. Een succes!



Onze werkwijze



Na het ontvangen van een melding over een discriminerende uiting onderzoeken onze juridisch medewerkers allereerst of de uiting (nog) online staat. Vervolgens beoordelen zij of de uiting strafbaar is op basis van artikel 137c t/m 137e van het Wetboek van Strafrecht en de bijbehorende jurisprudentie. Als dit het geval blijkt, dan verzoekt Meld.Online Discriminatie de beheerder of moderator van de betreffende website om de uiting te verwijderen. Als aan een (herhaald) verzoek geen gehoor wordt gegeven zal onze organisatie een aangiftedossier opstellen voor het Openbaar Ministerie (OM). Het OM kan een strafrechtelijk onderzoek starten naar aanleiding van een aangifte.



Wat is discriminatie? 

Discriminatie betekent dat er onterecht verschil wordt gemaakt in de behandeling van mensen. Bijvoorbeeld op basis van ras, godsdienst, handicap of seksuele voorkeur. Dat is in Nederland verboden. In artikel 1 van de Grondwet staat namelijk dat iedereen in Nederland recht heeft op een gelijke behandeling.



Online discriminatie

Gelijke behandeling geldt ook voor uitingen op het internet, bijvoorbeeld op websites, forums, sociale media of online beeldmateriaal. Toch verschijnen er discriminerende uitingen op het internet die kwetsend zijn voor groepen binnen onze samenleving. Bij Meld.Online Discriminatie kun je deze discriminerende uitingen melden.