Meld nu

Geloofs
-overtuiging



De geloofsovertuiging van onze medemens is voor sommige mensen reden tot discriminatie. Zo zijn er op internet met regelmaat discriminerende uitingen te vinden over onder meer moslims, christenen of aanhangers van een andere religieuze stroming. Kom je dit online tegen? Laat het er niet bij zitten en meld het.

Houd het net voor iedereen. 
Meld.Online Discriminatie (MOD) is in opdracht van het ministerie van Justitie & Veiligheid in 2013 opgericht. Jaarlijks ontvangt het meldpunt honderden meldingen over (vermeende) online groepsdiscriminatie. Wanneer er mogelijk sprake is van strafbare discriminatie, dan dient het meldpunt een verwijderingsverzoek in bij het platform waar de uiting is geplaatst. Dit leidt jaarlijks tot de verwijdering van vele uitingen. Jouw melding helpt daarbij.

Zie hier een aantal
succesverhalen:

28-05-2025 | TikTok

Casus 'Persoonlijke belediging'

In mei is er een doorbraak gekomen op het behandelen van meldingen die betrekking hebben tot reacties op TikTok. De laatste tijd was er op het platform een trend zichtbaar, waarin mensen tussen aparte tekens allerlei uitingen en verwensingen konden maken zonder dat dat gevolgen zou hebben.TikTok hanteert een streng moderatiebeleid waar discriminatie en belediging niet in thuis hoort. Door een reactie tussen de tekens te zetten, herkende het platform niet wat er in de reacties stond. Daar is nu verandering in gekomen.Vorige week is er een reactie verwijderd onder een TikTok-video, waarin een persoon van kleur persoonlijk werd beledigd voor katoenplukker en aap. Daarnaast werd er in de reactie gescholden met ziektes. Dankzij de melding bij MOD is er een verwijderverzoek ingediend bij TikTok en is de reactie verwijderd.

Lees verder
07-05-2025 | Waldnet.nl

Casus 'Belediging groep'

Op 6 mei is er een reactie verwijderd op de Friese site Waldnet.nl. In een reactie onder een nieuwsbericht werd de Islamitische bevolking beledigd. Zo werden ze weggezet als zandratten die zich hadden omringd met luxe artikelen. Daarnaast werd er gesteld dat ze de Nederlandse bevolking verachten en bespuwen. Buiten de discriminerende beledigingen tegen deze bevolkingsgroep, werd er ook aangezet tot geweld. Zo werd er opgeroepen om de hersenen te breken van de Islamtische bevolking in Nederland.Naast de reactie is ook het account van de website verwijderd.

Lees verder
07-04-2025 | Tripadvisor

Casus 'Seksuele gerichtheid'

Het recensieplatform Tripadvisor heeft eind maart op het verzoek van Meld.Online Discriminatie (MOD) een review verwijderd over de Pride Amsterdam. In de review werd de Pride neergezet als een "varende freakshow vol met woke-idioten". Bij deze belediging bleef het niet bij. De deelnemers aan de Pride werden "poepstampers" genoemd en door de persoon werd er gesteld dat er "meer gekken buiten het gesticht leven dan erin".Deze review is een extreem voorbeeld van discriminatie jegens homoseksuelen en queers. Gedurende de Pride maand wordt deze bevolkingsgroep stelselmatig gediscrimineerd op het internet. Tripadvisor heeft gehoor gegeven aan het verzoek van MOD en de review van de website gehaald.

Lees verder
26-03-2025 | YouTube

Casus 'belediging groep'

Onlangs is er op verzoek van Meld.Online Discriminatie (MOD) een reactie op YouTube verwijderd die betrekking had op groepsbelediging. In de uiting werd het hebben van geslachtsgemeenschap met de Islamitische bevolking weggezet als neerbuigend. Andere mensen zouden 'krijgen wat ze verdienen', wanneer ze geslachtsgemeenschap met deze bevolkingsgroep zouden hebben.Het verwijderverzoek is door YouTube gehonoreerd. Inmiddels is de video waaronder de reactie stond ook verwijderd. 

Lees verder
12-03-2025 | TikTok

Casus 'Holocaustontkenning'

In het eerste kwartaal van 2025 hebben wij meerdere meldingen ontvangen die te maken hadden met de Holocaustontkenning op TikTok. Deze werden geplaatst onder een TikTok-video van 'The Charlie Kirk Show', waarin Charlie Kirk de discussie aangaat met mensen over politiek gevoelige onderwerpen op Universitaire campussen. Charlie Kirk is een Amerikaanse politieke activist.In de commentsectie stonden meerdere reacties (waaronder uit Nederland) waarin het aantal Joodse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog in twijfel werd getrokken. Oplettende kijkers zagen de uitingen en hebben deze doorgegeven aan MOD. Dankzij deze meldingen hebben we verwijderverzoeken gedaan, waarvan er meerdere zijn gehonoreerd.

Lees verder
05-02-2025 | X

Casus 'Herkomst'

Eind januari is er een Tweet op X verwijderd waarin een persoon mensen van kleur wegzette als stereotype dader. De persoon had een screenshot gemaakt van een reclame-uiting van een overheidscampagne waarop een dame van kleur was te zien. De persoon in kwestie berichtte dat mensen van kleur gezien moeten worden gezien als de dader van incidenten op straat en in plaats van het slachtoffer.Dankzij een alerte melder hebben wij een verwijderverzoek ingediend bij het platform X. Dit verzoek is gehonoreerd en van X verwijderd. 

Lees verder
15-01-2025 | X

Casus 'Holocaustontkenning'

Begin januari zijn er op X meerdere uitingen van een account verwijderd. De persoon plaatste in meerdere uitingen verschillende afbeeldingen over de Tweede Wereldoorlog. In de afbeeldingen waren diverse uitingen te zien die te maken hadden met het ontkennen van de Holocaust. Sommige feiten werden verdraaid tot onwaarheden. Sinds 1 oktober is het, volgens artikel 137c van het Wetboek van Strafrecht, strafbaar om de Holocaust te ontkennen of te bagatelliseren. Mede daarom zijn de uitingen snel van X gehaald. 

Lees verder
11-12-2024 | X

Casus 'Herkomst'

Onlangs is er een tweet verwijderd op het platform X op basis van herkomst. De persoon stelde in zijn bericht dat Marokkanen gezien konden worden als een rattenplaag. Daarnaast dehumaniseerde hij deze bevolkingsgroep door ze niet als mensen te erkennen.Online discriminatie op basis van herkomst is bij de wet verboden. Dankzij een oplettende melder hebben we snel kunnen handelen en een verwijderverzoek ingediend bij X. De uiting is dan ook succesvol van het internet gehaald.

Lees verder
27-11-2024 | X

Casus 'Vluchtelingen'

Het platform X heeft onlangs een verzoek van Meld.Online Discriminatie (MOD) gehonoreerd. MOD zag een uiting op het platform voorbij komen, waarin een persoon een oproep deed om vluchtelingen in ons land uit te fluiten. Indien het uitfluiten richting deze groep mensen niet werkte, roep de persoon op om iedere vluchteling persoonlijk aan te vallen.Dit soort uitingen vallen onder de categorie haatzaaien. Iets wat je ook bij MOD kunt melden. MOD zoekt zelf actief naar discriminerende en haatzaaiende uitingen. Maar we kunnen dit niet alleen. We verzoeken mensen melding te maken van uitingen die niet door de beugel kunnen. Zo houden we het net voor iedereen.

Lees verder
30-10-2024 | X

Casus 'Antisemitisme'

Onlangs is er een bericht op het platform X verwijderd waarin een Joods persoon werd afgebeeld als de duivel. Het account refereerde aan hoe hij de duivel als kind zag en hoe de duivel er hedendaags uitziet. Bij de hedendaagse duivel werd de Joodse persoon afgebeeld.Sinds de wetswijziging op 1 oktober wil Meld.Online Discriminatie nog sneller optreden tegen antisemitische uitingen op het internet. Dankzij een alerte melder heeft MOD een verwijderverzoek kunnen indienen bij X. Dit verzoek is gehonoreerd.

Lees verder
19-09-2024 | X

Casus 'Belediging godsdienst'

Mensen discrimineren op basis van godsdienst. Dat is bij de wet verboden. Toch vond iemand het nodig om mensen met een Islamitische achtergrond te dehumaniseren. Hij vond dat dit geen mensen waren. Op het verzoek van een alerte melder heeft MOD een verwijderverzoek ingediend op het platform X. Dit verzoek is gehonoreerd door het platform en de uiting is verwijderd

Lees verder
20-08-2024 | NOS

Casus 'Racisme asielzoekers'

Op 19 augustus plaatste de NOS een artikel over verschillende verdrinkingen onder asielzoekers. Dit leidde tot een stroom van discriminerende en racistische reacties. Hierop besloot de NOS de mogelijkheid om te reageren onder het bericht te beperken. Meld.OnlineDiscriminatie heeft ook gereageerd op het bericht van de NOS en riep mensen op om een melding te maken op de website bij het waarnemen van online discriminatie.

Lees verder
08-08-2024 | X

Casus 'Belediging herkomst'

Meld.OnlineDiscriminatie ontving begin augustus een melding waarin mensen met een donkere huidskleur  werden beledigd op X. In de uiting wilde de persoon in kwestie dat Den Bosch gezuiverd zou worden van mensen met een donkere huidskleur. Daarnaast riep diegene ook op om deze bevolkingsgroep te vermoorden. Dankzij de alerte melder hebben we een verwijderverzoek kunnen indienen bij het platform X. Het verzoek werd gehonoreerd en de uiting is van het internet verwijderd.

Lees verder
27-06-2024 | Quora.nl

Casus 'Belediging geloof'

Op het verzoek van Meld.OnlineDiscriminatie (MOD) is er op 12 juni een uiting verwijderd op het forum quora.nl. MOD ontving een melding over een discriminerende vraag die op de website is gesteld: 'Wat kan de wereld doen tegen het doodknuppelen van meisjes in Iran omdat ze geen hoofddoek dragen?'In een reactie riep een persoon op tot het uitroeien van het Islamitische geloof. Daarnaast werden het Islamitische geloof weggezet als een rattennest. 

Lees verder
12-06-2024 | Twitter

Casus 'Discriminatie op afkomst'

Begin juni ontving Meld.OnlineDiscriminatie (MOD) een melding over discriminatie op basis van herkomst/afkomst. Een account bestempelde mensen met een donkere huidskleur als aap. Daarnaast vond hij dat deze bevolkingsgroep thuishoorde in dierentuin Artis. Met dank aan de melder heeft MOD een verwijderverzoek ingediend bij Twitter. Deze is vervolgens ingewilligd door het platform.

Lees verder
30-05-2024 | Twitter

Casus 'Belediging groepen'

In mei jl. zijn er drie uitingen van een account op X verwijderd. De persoon in kwestie maakte zich herhaaldelijk schuldig aan groepsbelediging, zoals antisemitisme en op grond van geloofsovertuiging.  

Lees verder
23-05-2024 | NOS.nl

Raisa Blommestijn wordt vervolgd voor groepsbelediging

Raisa Blommestijn, voormalig presentator bij Ongehoord Nederland (ON), wordt vervolgd voor groepsbelediging. Het gaat om een bericht dat ze in mei 2023 plaatste op Twitter, meldt het Openbaar Ministerie. Het OM noemt haar naam niet, maar Blommestijn zegt op X dat het om haar gaat. Volgens het OM liet ze zich in het bericht beledigend uit over mensen met een zwarte huidskleur, zo meldt NOS. Blommestijn moet op 19 augustus voor de rechter verschijnen.

Lees verder
02-05-2024 | Twitter

Casus 'Verwensingen transgenders'

Naar aanleiding van een melding bij Meld.Online Discriminatie is in mei jl. een uiting op X verwijderd.  In de tweet werden transgenders akelige ziektes toegewenst. Het verwijderingsverzoek is door Twitter gehonoreerd en van het platform gehaald. 

Lees verder
18-04-2024 | Nieuwskoerier.nl

Casus 'Belediging tegen groepen'

Op het verzoek van Meld.OnlineDiscriminatie is er op de nieuwswebsite nieuwskoerier.nl een reactie/post verwijderd waarin een lezer asielzoekers heeft weggezet als dieren. Beledigingen tegen groepen mensen, waaronder asielzoekers, is bij de wet verboden in Nederland. Mede daarom is er opgetreden tegen de reactie en is er snel gehandeld.

Lees verder
18-03-2024 | Twitter

Casus 'Haat tegen Palestijnen'

In februari is er een tweet gerapporteerd waarin haat werd gezaaid jegens Palestijnen. In de uiting werd ook een Nederlandse politicus betrokken. De uiting werd door de juridisch medewerker van MOD strafbaar bevonden en hierop werd een verwijderverzoek ingediend bij X.  

Lees verder