Meld nu




Herkomst



Helaas vindt er veel discriminatie plaats op basis van de herkomst van mensen. Mensen die tot een etnische groep behoren of uit een bepaald land of werelddeel komen worden soms op een zeer negatieve manier omschreven. Denk hierbij aan discriminatie van onder meer vluchtelingen, Noord-Afrikanen, Roma, mensen met een Aziatische achtergrond of donkere huidskleur. Kom je hier over online discriminerende uitingen tegen? Laat het er niet bij zitten en meld het.

Houd het net voor iedereen. 
Meld.Online Discriminatie (MOD) is in opdracht van het ministerie van Justitie & Veiligheid in 2013 opgericht. Jaarlijks ontvangt het meldpunt honderden meldingen over (vermeende) online groepsdiscriminatie. Wanneer er mogelijk sprake is van strafbare discriminatie, dan dient het meldpunt een verwijderingsverzoek in bij het platform waar de uiting is geplaatst. Dit leidt jaarlijks tot de verwijdering van vele uitingen. Jouw melding helpt daarbij.

Zie hier een aantal
succesverhalen:

20-08-2024 | NOS

Casus 'Racisme asielzoekers'

Op 19 augustus plaatste de NOS een artikel over verschillende verdrinkingen onder asielzoekers. Dit leidde tot een stroom van discriminerende en racistische reacties. Hierop besloot de NOS de mogelijkheid om te reageren onder het bericht te beperken. Meld.OnlineDiscriminatie heeft ook gereageerd op het bericht van de NOS en riep mensen op om een melding te maken op de website bij het waarnemen van online discriminatie.

Lees verder
08-08-2024 | X

Casus 'Belediging herkomst'

Meld.OnlineDiscriminatie ontving begin augustus een melding waarin mensen met een donkere huidskleur  werden beledigd op X. In de uiting wilde de persoon in kwestie dat Den Bosch gezuiverd zou worden van mensen met een donkere huidskleur. Daarnaast riep diegene ook op om deze bevolkingsgroep te vermoorden. Dankzij de alerte melder hebben we een verwijderverzoek kunnen indienen bij het platform X. Het verzoek werd gehonoreerd en de uiting is van het internet verwijderd.

Lees verder
27-06-2024 | Quora.nl

Casus 'Belediging geloof'

Op het verzoek van Meld.OnlineDiscriminatie (MOD) is er op 12 juni een uiting verwijderd op het forum quora.nl. MOD ontving een melding over een discriminerende vraag die op de website is gesteld: 'Wat kan de wereld doen tegen het doodknuppelen van meisjes in Iran omdat ze geen hoofddoek dragen?'In een reactie riep een persoon op tot het uitroeien van het Islamitische geloof. Daarnaast werden het Islamitische geloof weggezet als een rattennest. 

Lees verder
12-06-2024 | Twitter

Casus 'Discriminatie op afkomst'

Begin juni ontving Meld.OnlineDiscriminatie (MOD) een melding over discriminatie op basis van herkomst/afkomst. Een account bestempelde mensen met een donkere huidskleur als aap. Daarnaast vond hij dat deze bevolkingsgroep thuishoorde in dierentuin Artis. Met dank aan de melder heeft MOD een verwijderverzoek ingediend bij Twitter. Deze is vervolgens ingewilligd door het platform.

Lees verder
30-05-2024 | Twitter

Casus 'Belediging groepen'

In mei jl. zijn er drie uitingen van een account op X verwijderd. De persoon in kwestie maakte zich herhaaldelijk schuldig aan groepsbelediging, zoals antisemitisme en op grond van geloofsovertuiging.  

Lees verder
23-05-2024 | NOS.nl

Raisa Blommestijn wordt vervolgd voor groepsbelediging

Raisa Blommestijn, voormalig presentator bij Ongehoord Nederland (ON), wordt vervolgd voor groepsbelediging. Het gaat om een bericht dat ze in mei 2023 plaatste op Twitter, meldt het Openbaar Ministerie. Het OM noemt haar naam niet, maar Blommestijn zegt op X dat het om haar gaat. Volgens het OM liet ze zich in het bericht beledigend uit over mensen met een zwarte huidskleur, zo meldt NOS. Blommestijn moet op 19 augustus voor de rechter verschijnen.

Lees verder
02-05-2024 | Twitter

Casus 'Verwensingen transgenders'

Naar aanleiding van een melding bij Meld.Online Discriminatie is in mei jl. een uiting op X verwijderd.  In de tweet werden transgenders akelige ziektes toegewenst. Het verwijderingsverzoek is door Twitter gehonoreerd en van het platform gehaald. 

Lees verder
18-04-2024 | Nieuwskoerier.nl

Casus 'Belediging tegen groepen'

Op het verzoek van Meld.OnlineDiscriminatie is er op de nieuwswebsite nieuwskoerier.nl een reactie/post verwijderd waarin een lezer asielzoekers heeft weggezet als dieren. Beledigingen tegen groepen mensen, waaronder asielzoekers, is bij de wet verboden in Nederland. Mede daarom is er opgetreden tegen de reactie en is er snel gehandeld.

Lees verder